Van de boer in je buurt

N.B.: DEZE PAGINA’S ZIJN AL EEN TIJDJE NIET GECHECKT, MAAR DE GROTE LIJNEN KLOPPEN BESLIST NOG. Misschien zijn er enkele bedrijven afgegaan en andere bij gekomen. Check voor de zekerheid ook de kaart van www.voedselanders.nl 

Boeren(coöperaties) die rechtstreeks aan stedelingen in hun omgeving leveren. Grotendeels per provincie. 

 Deze informatie is samengesteld met de volgende criteria:
– echt ‘lokaal’ (zonder import of export, afzet in de streek). Tenzij het een grensoverschrijdende cooperatie is waar ook een paar Belgische of Duitse bedrijven bij aangesloten zijn.
– een vrij volledig voedselpakket (meer dan lang houdbare streekproducten die vnl. voor de toeristische sector worden geproduceerd)
– liefst duurzaam: biologisch, biologisch dynamisch, of gangbaar maar met streven naar  duurzaamheid ingebouwd.  (Om zoveel mogelijk alle streken te bereiken staan er hieronder nog groepen bij die (nog) geen mechanismes hebben ingebouwd om de duurzaamheid te verhogen. )
– zelf de distributie ter hand nemen naar het aangrenzende stedelijk gebied
 
Wat nu (2015 ) snel toeneemt: Plaatselijke ‘groentenclubs’, voedselcollectieven, foodcoops, voedselteams, of hoe ze zich ook noemen: een groep mensen vindt een groep boeren, men kan online bestellen en de producten worden afgeleverd en op een vast dagdeel per week (of twee weken) verdeeld. Je moet wel bijvoorbeeld  elke week of minstens 1x per 6 weken ‘groentenwinkel’ spelen of een andere taak op je nemen. Kijk voor inspiratie onder ‘voedselkollektief Amersfoort (je mag hun software voor website en bestellingen gratis overnemen!) , www.groenewij.nl (Zoetermeer), www.goeieete.nl (Tilburg), www.voedselcollectief.nl (Eindhoven) (in korte tijd gegroeid naar 650 leden, maar in Eindhoven was dan ook nog geen eko-winkel).
Of de boeren vinden de burgers:   www.bioromeo.nl levert aan groentenclubs in Bussum en Zeist
Zie ook de ‘korte ketens kaart’ op de website www.voedselanders.nl
 
 
 

Landelijke websites waarop individuele plaatselijke afzet te vinden is:

Voor vlees, Onze Boer, www.onzeboer.nl: pakketten biologisch varkensvlees of rundvlees worden aan huis bezorgd.

Bewust Biologisch: http://www.bewustbiologisch.nl heeft per provincie een kaartje met biologische bedrijven met boerderijwinkels, biologische  tuinders, markten, supermarkten, slagerijen, bakkerijen, gelegenheid vcoor overnachten, restaurants, cateraars, webwinkels

Lekker Biologisch: www.lekkerbiologisch.nl: bedrijven op een kaartje per provincie. Biologische bedrijven met directe verkoop of ontvangst van bezoekers. Verkoop via een winkel op het bedrijf, via een Landwinkel, met groente-abonnementen, wijn -abonnementen of directe distributie van vlees en zuivel. Ook re cepten.
Van Eigen Erf promoot biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer. Zie kaartje op http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten een lijstje van aardig wat verkooppunten van biologische producten, aan huis of in de streek. Adressen vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland.
Landwinkels:http://www.landwinkel.nl. Er is een kaartje waar je kunt vinden wat er in je buurt is aan ‘gangbare’ bedrijven. (d.w.z. Zonder uitgesproken duurzaamheidsstreven). Voor zuivelproducten: www.boerenkaas.nl. Klik op ‘boerderijen’ of ‘winkels’ om iets in je buurt te vinden.
www. Nederlandsestreekproducten, inmiddels ongeveer 1000 producten met culinair-historische waarde, maar ook innovatieve producten. Zie ook www.productenvandeboer.com voor (boeren)bedrijven per provincie die landbouwproducten verkopen.
 
 
 
Over enkele provincies verspreid:
 
Van de Wadden tot de Weerribben (Noord-Oost Nederland) biologisch: www.puurnoordnederland.nl
Van Zwolle tot Emmeloord, maar levert ook aan VokoMokum, en liefst in wat grotere hoeveelheden: www.bioromeo.nl. Je kunt bijv. gezamenlijk bestellen en dan zelf de spullen verdelen, zoals de groentenclub Bussum doet.
 
 

DRENTE

Drents Goed. http://www.drentsgoed.nl : streekproducten met het DrentsGoed keurmerk, wat staat voor kwaliteit en Drentse herkomst van de producten. Zie de site voor de vele plaatsen in de provincie waar ze worden aangeboden. (Nog) geen duurzaamheidscriteria vermeld. Zie voor Drents Weidevlees http://www.drentsweidevlees.nl/ (2 producenten)

 Country Smile’s Scharrelvarkens waar dierenwelzijn op nr 1 staat. Vlees van varkens die heerlijk buiten hebben kunnen wroeten. Krijgen o.a biologisch dynamische granen en Keltisch zeezout.www.countrysmile.nl. (zie hier voor keltisch zeezout)

Zie ook website Regionale smakenkaart Groningen en Drente . Voor Groningen en Drenthe is de Regionale Smakenkaart ontwikkeld door natuur en Milieu. Daarop staan zowel de markten als heel veel producenten ui de regio, sommigen daarvan hebben een eigen winkeltje.

FLEVOLAND

Voor biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer (aan huis of in de streek) zie de landelijke webiste Van Eigen Erf.  Zie daar het kaartje op http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten voor verkooppunten vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland.

BioRomeo www.bioromeo.nl verkoopt biologische/b.dynamische groenten van 10
biologische boeren uit de Noordoostpolder door middel van de webwinkel, voedselcollectieven (www.groenteclub.nlwww.vokomokum.nl ) maar ook door op markten te staan zoals op de boerenmarkt in Eemnes, op de Blommenhoeve en de Streekmarkt in Hilversum en Utrecht.

Voor een kaartje zie www.lokaalvoedselflevoland.nl

Zie ook onder Gelderland: Boerenhart, en hofwebwinkel. 

FRIESLAND

Het Fryske Ekoprodukt: www.fryskekoprodukt.nl : 10 biologische  bedrijven in Friesland: Kaasmakerij,  Landbouwbedrijf,  Glastuinbouwbedrijf, Marktslager, Melkveebedrijf, Ekobuorkerij,  Pluimveebedrijf,  Korenmolen,  Bakker, fruit- en groentenbedrijf, molen . Frysk EKO Produkt is een samenwerking van de gehele keten. Zowel bij bakkers als kippenhouders bleek er vraag naar graan uit eigen provincie. Akkerbouwers speelden hier op in door Sint Jans Rogge te gaan verbouwen, een oud streekeigen graanras geteeld in Gaasterland. De akkerbouwers hebben hun afzet verzekerd, de bakkers hebben graan om echt Fries brood mee te bakken en het graan wat niet van bakkerskwaliteit is dient als voer voor de kippen.

De Streekboer: www.destreekboer.nl  Webshop van 10 boeren. De producten die via de website besteld worden kunnen afgehaald worden Joure, Leeuwarden of Nieuwehorne.

 

Natuurvlees: Natuurvlees:www.schotsehooglanders.nl: zie onder Groningen

 

GELDERLAND

IJsselvallei.: Hof van Twello, biologisch bedrijf, net over de IJssel bij Deventer,  richtte een eigen open lokaal label op: IJsselvallei, van Arnhem tot Zwolle, dat is het productiegebied en verkoopgebied. Zie www.hofvantwello.nl (ook boerderijwinkel. ) Tot nu levering aan 2 supermarkten, 3 boerderijwinkels, een aantal slijterijen en restaurants. Er doen  nu 5 producenten aan mee: Hof van Twello (jams, sausen, geleis, wijn, brood en bakproducten, sappen), Imkerij het Fliertdal, Florae (eetbare wilde planten en hun producten), de Kolke (jams), Lavendel Terwolde (lavendelproducten). Dit jaar volgt een nadere marktverkenning, en een website is in de maak. Hof van Twello is ook een educatie boerderij: moestuinieren, permacultuur, eetbare wilde planten, paddenstoelen, lokale economie, streekproducten, vergeten groenten, etc.

Oregional, Nijmegen en omstreken: www.oregional.nl . Een (grensoverschrijdende) boerencoöperatie is officieel opgericht op 26 maart 2010.  Er wordt voorlopig geleverd aan INSTELLINGEN: Vanaf zomer 2009 wordt structureel een volledig pakket (inclusief vlees) geleverd aan de ST Maartenskliniek, vanaf 2010 ook aan andere instellingen. en de horeca. Particulieren moeten het voorlopig nog met een webwinkel doen. 

LekkerLokaal. Nieuwe webshop en bezorgdienst sinds 2012: www.lekkerlokaal.nl  . Bezorging in omgeving Nijmegen, het streven is per fiets of elektrisch. Vooral groente, fruit en zuivel worden vaak dagvers naar bedrijven, horeca en gezinnen gebracht.

Wageningen; Producenten-consumenten platform van www.duurzaamwageningen.nl. Rondom Wageningen hebben producenten wel 9 verschillende afzetkanalen waar de consumentengroep bekendheid aan geeft door middel van folders, een kalender, en activiteiten. De afzetkanalen variëren van een koel-aanhanger die op vaste dagen op verschillende plaatsen staat en waar consumenten een sleutel van hebben, tot een natuurwinke en een groentenkwekerij waarvan de klanten ‘lid’ zijn, (www.denieuweronde.nl). Ze denken mee over teeltplannen en dergelijke. Afzet aan instellingen etc. wordt gestimuleerd. ‘Wageningse Weelde’ is een spaarsysteem: koop  of eet (of pluk / oogst zelf) bij de aangesloten milieuvriendelijke bedrijven en je  verzamelt zegels die je kunt besteden bij een van de andere bedrijven. Men werkt aan regionale voedselproductie in en rond het Binnenveld.

De Veluwe en omgeving (Flevopolder, Eemland, Gelderse Vallei): www.boerenhart.nl : (meest biologische) producten van  een kleine 20 bedrijven, voornamelijk producerend voor de zakelijke markt, via een webwinkel. O.a. de Zonnehoeve, met bakkerij (www.zonnehoeve.nl).  Boerenhart richt zich op de zakelijke markt en levert streekproducten aan de horeca, winkels en grootverbruik. Binnen deze coöperatie werken lokale (agrarische) producenten en een logistiek dienstverlener samen om lokale producten te bezorgen.

Achterhoek.www.distreko.nl voor biologische produten in de Achterhoek.

Vereniging Steekproducten Achterhoek:  http://www.achterhoekstreekproduct.nl/: kaartje met veel bedrijven. voor zover bekend ‘gangbare’ bedrijven. Varkensvlees: Sander’s Hof in Braamt, ook te koop (mét andere producten/vlees) in Ulft en via webwinkel.

Lekker de Liemers / Liemers Trots  (De Liemers is de streek rond Zevenaar, Babberich etc), voor groenten, vleees, eieren, graan, brouwerij etc., kijk eens rond op http://www.liemerstrots.nl/ 

GRONINGEN,  www.gegarandeerdgroningen.net, en zie evt onder streekproducten

Zie ook website Regionale smakenkaart Groningen en Drente . Voor Groningen en Drenthe is de Regionale Smakenkaart ontwikkeld door natuur en Milieu. Daarop staan zowel de markten als heel veel producenten ui de regio, sommigen daarvan hebben een eigen winkeltje.

www.SchotseHooglanders.nl: Het vlees van Schotse Hooglanders en Hereford koeien in Groningen wordt via de website verkocht en bezorgd in heel Nederland. De koeien lopen in familie kuddes in natuurgebieden en kennen geen stal, krachtvoer en antibiotica. Daarnaast verkopen Jelwin en Ymkje ook antibioticavrije kip en rauwmelkse kaas.

 

LIMBURG

Van eigen Erf promoot biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer.  Zie kaartje op http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten voor adressen vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland.

 

NOORD HOLLAND

Vereniging Haarlemmermeerboeren: http://www.meerboeren.nl/pagina22.html (Nog) geen duurzaamheidscriteria vermeld.  De MeerBoeren produceren kwaliteitsproducten die herkenbaar zijn aan de 100% haarlemermeers sticker. Veel van deze producten zijn op de boerderijen zelf te koop, zie http://www.meerboeren.nl/pagina16.html 

Zie www.natuurvlees.nl voor vlees van Waterlant’s Weelde 

 

 

NOORD BRABANT

Goei Eete is een bestel- en afhaaldienst in Tilburg die vooral betrekt van biologische bedrijven uit de buurt en van  Brabantvers. Kempen Goed is een coöperatie van (meest gangbare) streekproducenten die gebruik maakt van een bezorgdienst:Horesca .

het Groene Woud : driehoek Den Bosch – Eindhoven – Tilburg: http://www.hetgroenewoud.com. (Nog) geen duurzaamheidscriteria vermeld. Vooral erg actief op het gebied van recreatie, de producten zijn vnl streekproducten die verkocht worden op aangesloten bedrijven.

Voor biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer (aan huis of in de streek) zie de landelijke webiste Van Eigen Erf. Zie het kaartje op http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten voor verkooppunten vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland.

 

OVERIJSSEL

Vechtdalproducten – http://www.vechtdalproducten.nl Biologische boeren in het Vechtdal (Overijsselse Vecht). De producten zijn op verschillende plaatsen te koop maar vooral in de winkels in Ommen, Zwolle en Dalfsen (www.deboerderijwinkelommen/nl).  Een aantal boeren leverden al jaren aan particulieren in de buurt. IN 2000 huurden 5 boeren samen een winkeltje in Ommen wat ze in de vrije uurtjes opknapten, want het mocht niet veel kosten. Bij toerbeurt stond er ‘s middags een boerin in de winkel. Toen ze uit de kosten waren hebben ze een dochter betaald in dienst kunnen nemen.  Inmiddels hebben ze voor een derde keer geklust: ze zijn verhuisd naar de markt in Ommen, heten voortaan de Boerderijwinkel, net als de winkels in Dalfsen en Zwolle – 3 winkels dus  al! NU zijn ze met tegen de 20 boeren. Er worden (nog) geen duurzaamheidscriteria vermeld.

Eko Twente www.ekotwente.nl Voor bio en EKO producten van Twentse bodem. Webwinkel  maar ook en biomarkt op donderdag en vrijdag in Hengevelde. De koffie staat klaar! Ze bezorgen ook in heel Twente en de achterhoek aan huis.

Voor biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer (aan huis of in de streek) zie de landelijke webiste Van Eigen Erf. Zie het kaartje op http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten voor verkooppunten vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland.

 

UTRECHT

Lekker Utregs www.lekkerutregs

Vijfenveertig bedrijven en organisaties hebben een samenwerkingsverband opgericht voor regionaal voedsel. De handel en marketing worden uitgevoerd door Van Dichtbij BV. Vanaf februari 2011 zullen er allerlei producten onder de merknaam ‘Van Dichtbij’ in de handel komen. Tot zolang kan men op de site (webpagina ‘Utechtse producten’) info vinden over boerderijwinkels in Utrecht en omgeving, restaurants, etc. waar streekproducten verkocht/gebruikt worden. (Nog) geen duurzaamheidscriteria vermeld. Er komt dit jaar een keurmerk. Wel: Lekker Utregs stimuleert dat boeren weer een breed assortiment gaan produceren (diversificering).

Streekmolen :  on- en offline verkoop van de streekkrat. Elke twee weken een krat met lokale, duurzame streekproducten (evt ook vlees) voor 29,50 voor 2 personen. Zie www.streekmolen.nl. Regio Utrecht. Enkele leveranciers ook van buiten de regio.

 

ZEELAND

Zeeland Op 15 september 2009 vond de officiële start plaats van het Zeeuwse initiatief ‘Korte keten van land naar klant’ (op initiatief van de Zeeuwse Milieu Federatie).  Het is de bedoeling  dat in de nabije toekomst instellingskeukens betaalbare en smaakvolle groenten, aardappelen en fruit direct kunnen betrekken bij de biologische boer uit de streek.  Het driejarige project is een initiatief van de Zeeuwse Milieu Federatie in samenwerking met debiologische webwinkel De Grote Verleiding; 15-20 biologische boeren uit de streek, een groentensnijderij en Stichting Werkt voor Ouderen. Voor meer informatie , ook over de aanpak van het project zie De Grote Verleiding.  Komt aan huis in Zeeland, westelijk Noord Brabant, en zelfs België.

Zie ook www.zeeuwsevlegel.nl In 1991 hebben Zeeuwse boeren en boerinnen in samenwerking met molenaars, bakkers, de Zeeuwse Milieu Federatie, consumenten- en landbouworganisaties het Zeeuwse Vlegel volkorenbrood op de markt gebracht. De tarwe voor dit brood wordt in Zeeland op een milieuvriendelijke wijze geteeld; geen bestrijdingsmiddelen, in plaats van kunstmest wordt dierlijke mest gebruikt. Het is de grondstof voor meelproducten zoals snelkooktarwe, wafeltjes, pannenkoekenmeel en volkorenmeel.

Lekker regionaal product: een 3-jarig project (2010-2013) van het ministerie en ZLTO en andere partijen voor de promotie van Zeeuwse producten. Ook enkele in West-Brabant tot aan een marktkraam in Breda en omgeving. Streekproducten, ook een C1000 en 4 ‘agrimarkten’. zie www: Lekker Regionaal product

 

ZUID HOLLAND 

De Groene Klaver, Van Leiden tot Den Haag, Zoetermeer en Alphen. http://www.landvanwijkenwouden.nl/Bundeling van ‘agrarische natuurverenigingenook bezig met wandel- en kanoroutes, streekmarkten, natuurbeheer. Vooral kaasboerderijen. (Nog) geen duuraamheidsscriteria vermeld.

Biologisch Goed. http://www.biologischgoed.nl .Een cooperatie van 5 biologische bedrijven in Zuid-Holland. Webwinkel, Thuisbrengen of afhaalpunt .

Voor biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer (aan huis of in de streek) zie de landelijke webiste Van Eigen Erf.  Zie daar het kaartje op http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten voor verkooppunten vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland.

Share This