Lokaal en/of biologisch, waar te vinden?

N.B.: DEZE PAGINA’S ZIJN AL EEN TIJDJE NIET GECHECKT, MAAR DE GROTE LIJNEN KLOPPEN BESLIST NOG. Misschien zijn er enkele bedrijven af gegaan en andere bij gekomen. Check voor de zekerheid ook de kaart van www.voedselanders.nl 

criteria: lokaal geproduceerd,  d.w.z. ergens in Nederland, liefst binnen 40 km. De meeste producten zijn biologisch geproduceerd maar sommige gangbaar; zie hieronder voor meer info

Richt eventueel je eigen groepje op en zoek kontakt met boeren bij je in de buurt! Misschien is er al een boerencoöperatie bij je in de buurt:  zie andere webpage op deze site: ‘van de boer in je buurt’ : overzicht per provincie.
Kijk voor voorbeelden van hoe een ‘voedselcollectief’ kan werken bij www.voedselanders.nl (verslag van conferentie)Kijk ook bij www.transitiontowns.nl wat er al in je buurt is.

De VOKO’s  (voedselcooperaties) zijn vaak studenten-groepen die in hun eigen omgeving boeren zoeken en bijv. 1x per week een soort winkeltje organiseren, ook voor andere milieuvriendelijke spullen. Voor het ontstaan en werkwijze zie het artikel http://www.ravagedigitaal.org/1998/254/Voko.htm ( De meeste VOKO’s houden een kleine marge aan en geven de rest van de winst aan een goed doel, zoals in Groningen. Ze betrekken hun droogwaren van het collectief verdeelcentrum De Nieuwe Band uit Marum. In feite kent Nederland nu nog twee verdeelcentra, Natudis uit Harderwijk en De Nieuwe Band. De Nieuwe Band probeert te opereren tussen idealen en werkelijkheid. Ze kent een jaaromzet van tien miljoen gulden, is basisdemocratisch georganiseerd en voert een open beleid; dit in tegenstelling tot Natudis, een bedrijf met een tien keer zo grote omzet, waarvan onduidelijk is wie die Zwitserse eigenaar precies is . Zie ook www.versvoko.nl (Mokum en de Pijp in Amsterdam)

Boerenmarkten : Zie http://www.puuruiteten.nl/boerenmarkten (44 boerenmarkten door het hele land)./ In Amsterdam is er in september een grote streekmarkt ‘proef de streek’, (zie onder ‘BoerENstadswens, hieronder), georganiseerd i.s.m. wijkorgaan SOOZ. Ook in andere steden zijn er dat soort evenementen, bijvoorbeeld in ‘De Week  van de Smaak’, in september.

Groenten- (en fruit) tassen: Je krijgt ze aan huis bezorgd, of kunt ze bij een natuurwinkel afhalen (geleverd door www.odin.nl, Estafette winkels,, www.udea.nl. of bioboergiel.nl  via 60 COOPs ; in dat geval kunnen de spullen van de andere kant van het land komen), of bij een VOKO-punt, zie onder. Als je googlet vind je o.a. 422 groente- en fruittassen op www.allesduurzaam.nl. Je kunt daar je postcode invullen. De gegevens zijn echter niet volledig en niet helemaal up to date. Googlen op Groentetas + je woonplaats kan nog wat extra’s opleveren. Maar de leverancier van de groentetas aan de samensteller van deze info, (G.G. te  Nijmegen) is op bovenstaande sites niet gevonden!  Ook niet via Groententas Groesbeek. Eric van ‘Het Spoor’ woont en werkt in Groesbeek. Hij heeft klanten genoeg dus hoeft niet veel aan p.r. te doen. Daar heeft hij ook geen tijd voor. Dus: ‘ask around’ in je eigen omgeving! Probeer info te vinden bij je lokale afdeling van Milieudefensie. Of op andere adressen, bijv. voor Nijmegen-Arnhem-Wageningen bij www.duurzaamadres.nl, www.thegreenbee.nl 

(Boerderij-)winkel (soms ook webwinkel):

Nieuwe concepten:

 • Willem en Drees , www.willemendrees.nl : Willem Treep en Drees Peter van den Bosch zijn in 2009 in Amersfoort begonnen met de distributie van voedsel volgens de criteria: korte afstand (max. 40 km); van ‘t seizoen: volle grond/onverwarmde kas ; betere kwaliteit, verser; contact met boer; meer biodiversiteit en duurzame teeltwijzen;  lange termijn relaties; etc. 
 • Marqt: www.marqt.com: twee winkels in Amsterdam en een in Haarlem.
 • Landelijke aanvoer.  www.landmarkt.nl , markthal, soort supermarkt met vooral vers uit de buurt. Amsterdam, richting Schellingwoude. Ze zoeken meer locatries. Boeren doen NIET zelf de distributie, dus er is nog tussenhandel.


Informatieve websites, en/of webshop:

 • www.thegreenbee.nl:  nuttige site: individuele ambachtelijke biologische bedrijven door heel Nederland; handig kaartje erbij. Sinds 2012 ook webshop voor producten omg. Utrecht. 
 • www.puuruiteten.nl info over restaurants, cateraars, kookworkshops etc . Meer nadruk op smaak en op biologisch en Fair Trade dan op ‘lokaal ‘.
 • http://www.boerenwaar.nl, boeren kunnen hier info op zetten. Zoeken op postcode.
 • Voor Vlees: www.regiovlees.nl (met kaartje van Nederland).
 • http://www.natureandmore.com : ongeveer dertig meest Nederlandse biologische boeren, maar ook uit zuid-Afrika, Argentinië etc.  (sponsors: Hivos en ICCO). 
 • www.heerlijkvers, eerst voor Zuid Holland (Midden Delfland), daarna evt voor de rest van het land.  
 • www.degroteverleiding.nl. Komt aan huis in Zeeland, westelijk Noord Brabant, België. 
 • www.nederlandsestreekproducten.nl,  gemaakt door Hans Land, van oorsprong kok. Hij verzamelt producten die een culinair-cultuur historische waarde hebben maar ook nieuwe innovatieve producten. 
 • www.versshop.com, leveren rondom den Bosch en in Bommelerwaard 


Natuurvlees:

 • www.vleesvandewoestegrond: runderen lopen in erkende natuurgebieden van Friesland, Groningen Drenthe, Overijssel en Noord Holland. Het zijn sterke rassen zoals de Schotse Hooglander, Aberdeen Angus en het Schoonebeker Heideschaap. Er worden geen antibiotica en/of chemische ontwormmiddelen gebruikt, en de runderen eten alleen wat er in de natuurgebieden aanwezig is.
 • Voor ‘Wildernisvlees’ (midden Nederland) zie wildernisvlees (met kaartje van afhaalpunten).
 • Wellbeef.nl: rundvlees van Hereford runderen die het hele jaar buiten zijn en de kalfjes een jaar lang bij zich houden. Op zaterdag kan men afhalen in Ughelen en ook kan in Apeldoorn thuisbezorgd worden, pakketten van 3 tot 5 kg, alle delen van het rund.
 • www.SchotseHooglanders.nl: Het vlees van Schotse Hooglanders en Hereford koeien in Groningen wordt via de website verkocht en bezorgd in heel Nederland. De koeien lopen in familie kuddes in natuurgebieden en kennen geen stal, krachtvoer en antibiotica. Daarnaast verkopen Jelwin en Ymkje ook antibioticavrije kip en rauwmelkse kaas.

Biologisch:

 • Bewust Biologisch: http://www.bewustbiologisch.nl heeft per provincie een kaartje met biologische bedrijven met boerderijwinkels, biologische  tuinders, markten, supermarkten, slagerijen, bakkerijen, gelegenheid vcoor overnachten, restaurants, cateraars, webwinkels.
 • Lekker Biologisch: www.lekkerbiologsich.nl: bedrijven op een kaartje per provincie. Biologische bedrijven met directe verkoop of ontvangst van bezoekers. Verkoop via een winkel op het bedrijf, via een Landwinkel, met groente-abonnementen, wijn -abonnementen of directe distributie van vlees en zuivel. Ook recepten.
 • Van Eigen Erf promoot biologische streekproducten en rechtstreekse verkoop van de biologische boer. Zie kaartje op http://www.vaneigenerf.nl/verkooppunten voor verkooppunten, in de boerderijwinkel huis of in de streek.Adressen vooral in Twente, Noordoostpolder en Flevopolder, Midden Limburg, Oost-Brabant en Zuid Holland. 


Regionaal:

 • www.distreko.nl : Webwinkel voor biologische produkten gevestigd te Winterwijk, verkoop van de Biologische Producenten Vereniging Achterhoek. Ook verkoop via boerderijwinkels en markten.
 • www.hofwebwinkel.nl: biologisch-dynamische producten van  vijf bedrijven , o.a. fruit van de opleiding de Warmonderhof, worden bezorgd van Zwolle tot Amsterdam.
 • www.degroteverleiding.nl/ Komt aan huis in Zeeland, westelijk Noord Brabant,  België.  Veel van de op de andere webpage  genoemde boeren-coöperaties hebben ook een webwinkel. (Zie ( ‘van de boer in je buurt’, per provincie)

   

Landelijke distributie:

 • Mijn Boer:heeft de distributie overgenomen van eerdere lokale groepen, www.smeding.nl/mijnboer, ook wel genaamd ‘Sligro-duurzaam’.  Website: ‘Een netwerk van eigen telers in het buitenland is momenteel vol op in ontwikkeling.’ (hoe lang is dit nog ‘lokaal’?). 
 • Gijs: www.vangijs.nl: ambachtelijke lokale producten die via plus-supermarkten verkocht worden.   
 • www.streekshop.nl; verkoopt de ‘boerenbox’: streekproducten uit verschillende delen van het land als cadeau.
 • www.vannederlandsebodem.nl: kerstpakketten van Nederlandse bodem.
 • www.nederlandsestreekproducten.nl: klik op een kaartje.Ong. 1000 producten.

   

SPN, Streekeigen producten Nederland: www.erkendstreekproduct.nl, voor producten met een landelijk erkend’ keurmerk voor streekproducten’.

Boeken, andere info:

Streekproducten  Meestal een lang houdbaar assortiment, m.n. voor de toerisme-sector. Lokale jam, stroop,  sappen etc. Zie ook boven, ‘boerderijwinkels’.

http://platteland.jouwportaal.nl/rubrieken/5801/streekproducten.html staat nog een reeks plaatselijke of regionale sites, hoewel de moeder-site www.streekproducten.nl niet meer werkt.

Zie verder:

Share This