Buurman Boer

Op deze webpages vind je info over ‘korte ketens’ tussen boer en huishouden, al dan niet per provincie.   Ook vind je er adviezen en tips voor boeren die ook die consument bij huis willen vinden.

En onder ‘meer uit eigen regio’ achtergrondinformatie over onderwerpen als ‘kan Nederland zichzelf voeden?’ en over (problemen met) aanbestedingen, de vraag naar grond, en voorbeelden uit het buitenland.

Hieronder eerst wat info over eten van wel heel dichtbij:  uit de natuur, of in je eigen tuin.

N.B.: DEZE PAGINA’S ZIJN AL EEN TIJDJE NIET GECHECKT, MAAR DE GROTE LIJNEN KLOPPEN BESLIST NOG. Misschien zijn er enkele bedrijven af gegaan en andere bij gekomen. Check voor de zekerheid ook de kaart van www.voedselanders.nl 

=========================================

Wil je het zo makkelijk mogelijk? Zie http://oogstenzonderzaaien.nl/ – eten uit de natuur!

Wil je je eten milieuvriendelijk geteeld en van zo dichtbij mogelijk hebben?

Kijk eens of er een Transition Town-groep in je buurt is die bezig is met ‘stadslandbouw’ (veldjes aanleggen,  tussen flats bijvoorbeeld) en met ‘permacultuur’ (zo natuurlijk mogelijk voedsel verbouwen, ook in je eigen achtertuintje. Dichterbij kan niet!) Zie www.transitiontowns.nl, en zie  http://lokaalvoedsel.startpagina.nl over – onder andere – TT initiatieven. Google ook eens op ‘eetbaar’, bijv. Eetbaar Rotterdam, Eetbaar Nijmegen, etc. Ook wordt er geëxperimenteerd met daktuinen en tuinieren langs vertikale muren / voor ramen.

Voor moestuinadviezen, ook voor cursussen moestuinieren, zaadteelt, gezonde  bodem, compost etc.:  “De Gezonde Moestuin’, gerund door Janneke Tops. Een andere mooie site is www.groenmoes.nl; ook ‘vertikaal tuinieren’, zorgmoestuinieren, permacultuur etc. Nog meer hulp bij moestuinieren: Avontuur der Smaken, de oefenboerderij

Veel info over gezamenlijk tuinieren (‘community supported agriculture) of gezamenlijk van boeren uit de buurt producten kopen, of gezamenlijk een winkel runnen, vind je op de website www.voedselanders.nl. Daar vind je ook veel info in de verslagen van de conferenties die (mede door 2 mensen van Platform ABC) georganiseerd zijn.

Er is een internationale site over ‘csa’ (community supported agriculture), met een kantoortje gevestigd in Aubagne, in de buurt van  Straatsburg: www.urgenci.net


 

Hieronder enkele TEKSTEN of sites over de ‘voedselbeweging’

  
 Veel info is ook te vinden opwww.voedselanders.nl, verslag van de succesvolle conferentie op 21/22 feb 2014, met verslagen van workshops over allerlei onderwerpen, nieuwe ontwikkelingen op bedrijven en in (voedsel)-groepen, etc. 
 Voor zaad: o.a. www.happyseeds.nl 
 Leuke site voor milieuvriendelijk koken, met footprint per recept en andere tips: voetprintcooking 
De Groene Amsterdammer over de Food Movement (o.a. nieuwe cooperaties) in de US, door Mars van Grunsven29 juli 2010

 

Share This